Filmbloggen

Filmbloggen

Om bloggen

Här informerar vi om allt som händer hos Näsets Filmstudio, pratar film och diskuterar våra filmvisningar. Alla är välkomna att delta i diskussionerna genom att kommentera inlägg. Är det något speciellt ni vill att vi tar upp maila filmklubb@nasetsfilmstudio.se

Lite mer om White Sun

FilmvisningarPosted by Näsets Filmstudio 2018-10-24 11:42:25

182 medlemmar såg White Sun i måndags. Britta och Bengt Balkfors, som syns på bild i inlägget nedanför, introducerade. Men tiden var knapp. Vår sekreterare Svante Ors har läst en intervju med regissören och vill gärna berätta mer om filmen och mödan bakom den.

Svante Ors:

Först och främst vill Näsets Filmstudio tacka Britta och Bengt Balkfors för deras intressanta och personliga introduktion till vår senaste film.


I Filmrutan, det senaste numret, finns en intervju med filmens regissör Deepak Rauiyar. Här följer en sammanfattning av intervjun.

Rauiyar bor numera delvis i New York, delvis i Kathmandu. Han var tonårig när kriget bröt ut – idag är han 40 år. Deepak Rauniyar var från början filmkritiker men var mycket negativ mot de eskapistiska filmer som producerades och valde att själv börja göra filmer som berättade om hur det verkligen är i Nepal. Med filmen White Sun vill han visa hur Nepals förflutna ligger som en tyngd över nuet. Regissören förklarar att filmens handling är en metafor för den politiska situationen i Nepal. Den döda kroppen symboliserar den gamla konstitutionen och kungens envälde som har förkastats efter tio år av inbördeskrig. Precis som Nepal kämpar för att etablera en ny regering och konstitution, kämpar rollfigurerna med att få ut kroppen ur huset.

Ett centralt tema i filmen är kvinnors och flickors situation i Nepal. Agnis exfru kämpar för att hennes dotter, som saknar far, ska få medborgarskap och kunna studera vidare. Men för att det ska hända måste en man, vilken som helst, erkänna faderskapet. Ruaiyar menar att kriget har skapat en medvetenhet kring klass- och könsfrågor.

Inspelningen av White Sun var en verklig utmaning. Kraftiga jordbävningar totalförstörde den by man valt som inspelningsplats och den nya by man senare fann låg så oländigt till att man fick anlita tio personer att bära elgeneratorn, en nödvändighet när man filmar i Nepal där elnätet fungerar dåligt. En indisk gränsblockad ströp tillgången på gasol och diesel. De var tvungna att laga mat över öppen eld, köpa livsmedel på svarta marknaden som de smugglade till inspelningsplatsen. Vissa av de äldre skådespelarna kunde inte gå utan fick bäras över bergen.

Filmen White Sun, som fått namnet efter den vita sol som finns på Nepals flagga, har visats på ett 70-tal filmfestivaler. Den har fått flera priser, bl a i Venedig, och var Nepals Oscars-bidrag 2017.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.