Filmbloggen

Kallad av ScorseseDiverse

Posted by Näsets Filmstudio 2019-06-08 22:54:37

Blog image
Mikael Kristerssons film om livet i en Falsterboträdgård
under årets växlingar gick hem hos Martin Scorsese. I oktober
visas Ljusår tillsammans med Pica Pica och Falkens öga i New York


Martin Scorsese tände till på Ljusår och nu kallas Mikael Kristersson till New York för att visa upp Näsets natur på sitt berömda vis. Mikael är en känd filmare från Falsterbo, men också medlem i Näsets Filmstudio sedan starten.

Den 25-27 oktober i år ska hans filmer visas på The American Museum of the Moving Image i New York. Det sker i samband med ett seminarium för amerikanska filmare, miljöfolk och naturvårdare.

Det blir en kväll för varje film, Pica Pica, Falkens öga och Ljusår.

De flesta av oss i filmstudion och i trakten har säkert sett filmerna. Men de finns i en samlingsbox för dem som vill friska upp minnet. Boxen säljs bland annat på naturrum i Falsterbo.

Martin Scorsese blev så förtjust i Ljusår att han lånade ut DVD:n till en av filmentusiasterna bakom evenemanget i New York. I den filmen skildrar Mikael Kristersson livet i sin egen trädgård med fåglarna som matar sina ungar och spindeln som väver sitt nät till ljudet av fotsteg i gruset och lekande barnröster.

http://www.movingimage.us/

Glad final på vårenFilmvisningar

Posted by Näsets Filmstudio 2019-05-07 00:27:43

Det blev en final med glada miner. Bröllopskomedin C´est la vie lockade till skratt och ett mummel i salongen när eftertexterna rullade. Att många uppskattade en komedi syntes i bönburkarna. Det blev mest femmor, men inte rekord
Exakta siffror för vårens alla filmer under bilderna. 185 medlemmar kom till vårens sista visning. Vi kunde öppna salongerna så tidigt att det knappast hann bli någon kö.
Nu ska vi välja film till höstens program.
Karin Nitzsche tog dessa bilder på väg in till 19-visningen.Blog image
Monika Ericsson
Blog image
Margareta Gustavsson och Kristina Olofsson

Blog imageGull-Britt och John Krohnhoff, Janne Rönnerling

Blog image
Anders och Agneta Renström
Blog image
Peter Lütz, Gunnar Svensson och Barbro Lindström

Blog imageMargit, Ann-Christine och Britt-Marie
Blog image
Kjell Hansson och Eva Nilsson


BETYG
Här är resultatet av våra röstningar för hela våren

Cést la vie Allt för min son Vad ska folk säga
5 bönor 68 63 116
4 bönor 50 53 35
3 bönor 25 13 3
2 bönor 8 7 1
1 böna 0 1 0

Efter årsmötet visade vi Lucky. Men betyget på den filmen är inte jämförbart eftersom vi bara hade en visning för 57 närvarande.

Årsmöte med idéerDiverse

Posted by Näsets Filmstudio 2019-04-06 19:18:56

Årsmötet blev kortfattat, men inte innehållslöst. Styrelsen fick flera goda förslag att jobba med och en ny kraft inför fortsatta filmval. Här är några av oss 57 personer som var med på mötet och såg filmen Lucky efteråt.
Ett referat och betyg på filmen på följer efter bilderna.

Blog imageHelene Skottner Jonsson med maken Ove Jonsson som blev ny ledamot i filmstudions programråd
Blog imageKristina Olofsson, Eva-Britt Bergman och Lena Jörme

Blog image
Sven Lundberg och Kjerstin Chamberlain
Blog image
Birgitta och Håkan Jörhov
Blog image
Jan Berg och Jerry Andersson, revisor och omvald ledamot i programrådet
Blog image
Leif Wessel, ordförande på mötet, och Svante Ors, filmstudions sekreterare
Blog image
Eva Backlund, styrelseledamot som alltid ser till så att det finns karameller vid våra visningar


Ett förslag som delar av styrelsen genast bestämde sig för att utreda var en ytterligare visningsdag för klassiker, gärna i januari, tyckte en av deltagarna.
Detta är inte helt lätt fixat. Filmerna finns, men det kräver tid att administrera och inte minst Biohusets medgivande. Givetvis kostar det också hyra.
Föreningens ekonomi är god, enligt den rapport kassören Buster Klintman gav på mötet. Redovisningen godkändes av revisor Jerry Andersson utan tveksamheter och styrelsen beviljades ansvarsfrihet.
Ekonomin är god nu eftersom vi har 231 betalande medlemmar under våren. Men styrelsen vill gärna ha ett kapital för att kunna bjuda in en intressant regissör eller skådespelare vid tillfälle, som undertecknad förklarade på mötet.
Svaret på en fråga om hur mycket vi betalar i hyra för salonger och film uteblev eftersom bokföringspärmen inte var med. Men uppgifter kommer på mejl till alla medlemmar inom kort.
En deltagare på mötet föreslog att vi flyttar insläppet och visningen av medlemskort till porten vid trappan, så att tidiga medlemmar slipper köa utanför. Det måste vi också fundera på.
Styrelsen valde om sig själv och programrådet i år igen. Trots vädjan på mejl till alla medlemmar har vi inte lyckats få ihop någon valberedning. När Leif Wessel, som ledde mötet, ställde frågan i salongen blev det knäpp tyst. Vi måste jobba mer aktivt inför nästa år och är förstås tacksamma för alla tips.
Tacksamt var det när Ove Jonsson erbjöd sig att förstärka programrådet. Han är filmintresserad fotograf med många år inom dagspressen bakom sig, de senaste på Sydsvenskan. Den 10 juni samlas styrelse och programråd för att spika höstens program.
Planerna som presenterades på mötet var lite lösa, eftersom vi inte har hunnit diskutera nästa vinter.

Efter årsmötet 2019 har Näsets Filmstudio följande funktionärer:

Styrelse: Britt-Marie Bergström, ordförande, Svante Ors, sekreterare, Buster Klintman, kassör, Eva Backlund, Karin Nitzsche och Marita Szepansk-Erwall ledamöter. Suppleanter: Gustaf Brattberg och Marianne Ors.
Programråd: Jerry Andersson, Ove Jonsson, Eva Sandström, Margareta Åqvist
Revisor: Jerry Andersson


Många femmor för Lucky

Blog image
Han fick det avslut han förtjänade, skrev en recensent om Harry Dean Stanton som spelade huvudrollen i Lucky. Många som såg filmen instämde.


Gustaf Brattberg läste upp det fyndiga citatet när han presenterade filmen Lucky, om en 90-åring som försöker finna sig i att han inte kommer att leva så länge till.
Så här blev betyget när årsmötets 57 deltagare fördelade sina bönor.

5 stjärnor 23 bönor
4 stjärnor 14 bönor
3 stjärnor 3 bönor
2 stjärnor 1 böna
1 stjärna 0 bönor

Vid datorn: Britt-Marie Bergström

På visning igårFilmvisningar

Posted by Näsets Filmstudio 2019-03-25 23:11:20

Det var glada miner före visningen. Annorlunda efter Allt för min son. Betyget finns i ett inlägg nedanför. Här är några som var med.

Blog imageKuno och Kerstin Skoog
Blog imageLilly Cullberg Peter Holm

Blog image
Lars Serger Lars Örtegren

Blog image
Svante och Marianne Ors


Blog image
Bengt och Britta Balkfors

Blog imageBirgitta Polberger Jan Bergh Staffan Polberger

Flyt in till film som togFilmvisningar

Posted by Näsets Filmstudio 2019-03-25 22:43:33

Blog imageEva Backlund, Svante Ors och deras styrelsekamrater i bakgrunden, Jerry Anderssson och Gustav Brattberg, kunde pusta ut. Den här gången flöt insläppet smidigt och alla fick plats. Minerna efter filmen var inte lika ljusa.
Sammanlagt 194 personer såg Allt om min son under kvällens fyra visningar. Tack vare att några medlemmar med eftermiddagskort hörsammade vår vädjan att byta till kvällen blev det en bra uppdelning av publiken, både mellan tider och salonger.
Filmen skildrade skräck och kvinnomisshandel kusligt verkligt, just en dag då dokumentären om Josefin Nilssons liv fått ilskan att blossa upp över hela landet. Än starkare blev filmen med 11-årige Julien som kom i kläm, spelad av Thomas Gioria på ett mycket trovärdigt vis.
Betygen var lite mer spridda än efter förra filmen vi visade. Vad ska folk säga? slog rekord i femmor. Men det blev många bönor i den femstjärniga burken även för Allt för min son.
Så här: (Siffrorna inom parantes visar betyget för förra filmen)

5 stjärnor: 63 bönor (116)
4 stjärnor: 53 bönor ( 35)
3 stjärnor: 13 bönor ( 3)
2 stjärnor: 7 bönor ( 1)
1 stjärna: 1 ( 0)


Filmstudions fotografer arbetade idogt som vanligt, Karin Nitzsche med stillbilder och Marita Szepanski Erwall med film. Resultatet kommer så småningom. Håll koll på hemsida och Facebook.

Allt för min sonFilmvisningar

Posted by Näsets Filmstudio 2019-03-21 11:38:48

På måndag har vi ingen inbjuden gäst som introducerar filmen. Men här finns info för er som är intresserade av att veta mer om Allt för min son.

Filmen möttes av idel hyllningar. En recensent använde följande citat av USA:s mest kända filmkritiker, Robert Ebert (1942-2013):

”Det handlar inte alltid om vad en film handlar om, utan hur den handlar om det.”

Det finns många filmer om skilsmässobråk, vårdnadstvister och våld inom familjen, men Xavier Legrand har levererat ett mästerverk i egen stil. Han fick pris för bästa regi och för bästa debut vid filmfestivalen i Venedig förra året och han omnämns som en stjärna att ha koll på i framtiden.

I Allt för min son har han gjort ett vardagsdrama om en vårdnadstvist till en thriller i klass med The Shining, enligt Sydsvenskans Annika Gustafssson. Själv säger regissören att han är inspirerad av Claude Chabrol och Hitchcock.

Blog image
Regissören och autören Xavier Legrand, 40 år den 28 mars.Filmen berättar om två föräldrar som kämpar om vårdnaden av sin son. Mamman har flytt med sina barn för att pappan varit våldsam. Pappan använder sonen som vapen i kampen. Sonen försöker parera drabbningarna, åka iväg med sin pappa mot sin vilja och samtidigt skydda sin mamma.

Thomas Gioria spelar rollen som 11-årige Julien. Han var redan en rutinerad skådespelare på scen när Xavier Legrand gav honom rollen, ett självklart val har regissören sagt efteråt. Nu gör Thomas Gioria huvudrollen i en film som ska ha premiär i slutet av 2019, Adoration (Tillbedjan).
Blog imageThomas Gioria som Julien i Allt för min son

Regissören Xavier Legrand var också tidigt ute på teaterscenen. Han var tio år när han började som skådespelare. Senare gick han igenom en prestigefylld teaterskola, National Supérieur d'Art Dramatique i Paris. 2013 gjorde han en kortfilm som blev Oscars-nominerad, Just before losing everything.

Det var meningen att även Allt för min son skulle bli en kortfilm. Nu tar den en och en halv timme att visa, men Legrand har strävat efter att hålla sig kort. Filmen är stramt berättad och bakgrunden kryper fram efter hand. En teknik som diskuterats är att karaktärerna hålls lite på avstånd. Det är inga nära porträtt.

Xavier Legrand berättar i en intervju att han länge önskat skriva filmmanus om familjen, hemmet och klassiska tragedier som hämnd och hedersmord.

-Jag var intresserad av våld i familjen, och framför allt våld i hemmet. Från det ögonblick som jag bestämde mig för att skriva om detta smärtsamma ämne, gjorde jag mycket forskning för att förstå fenomenet ur en psykologisk, social och politisk synvinkel.

Enligt Legrand dör en kvinna nästan varannan dag i Frankrike på grund av våld i familjen, ofta utan att någon kan ana vad som pågår bakom fasaderna.

Xavier Legrand har intervjuat och diskuterat med advokater, poliser och socialarbetare för att skapa en trovärdig film.

-Man håller andan in i det sista, skrev Sydsvenskans Annika Gustafsson.

Dagarna efter vår visning fyller Legrand 40 år.

Han har berättat att han inte såg sig som någon riktig regissör när han gjorde Allt för min son. Nu har han förstått. Förutom Venedigpriset har han fått flera Cesarpriser, Frankrikes finaste filmpris. Eftersom han både skriver manus och regisserar hamnar han dessutom i den exklusiva skaran som kallas autörer.

Xavier Legrand fortsätter att arbeta med teater i Paris, men förbereder samtidigt en ny film. Det ska bli en komedi....
Blog image
Blog imageThomas Gioria och Xavier Legrand vid prisutdelningen i Venedig. Nu arbetar båda med nya filmer.

Båda salongerna fylldaFilmvisningar

Posted by Näsets Filmstudio 2019-02-26 01:00:16

Blog image
Blog imageDet blev smock fullt i Biohusets båda salonger under första visningen av Vad ska folk säga? Kvällens gäst, Anne Sofie Roald, pratade fyra gånger om filmens tema och miljö. Troligen slog vi rekord i femstjärniga betyg. Siffrorna finns en bit ner här.
Filmen om hur tonåriga Nisha kidnappades av sina föräldrar och skickades till släktingar i Pakistan berörde.
Anne Sofie Roald är professor vid Malmö Universitet med islam som specialitet. Dessutom norskfödd och väl bekant med området där familjen i filmen levde.
Vi använde två salonger eftersom den stora byggs om. Det blev sammanlagt 110 platser som fylldes under första visningen. Under den andra blev det några platser över i båda.
Här är några glada miner före visningen.


Blog image
Anne-Marie Hansson och Sassa DuvanderBlog imageAnders och Agneta Renström med Ingrid Tågerup
Blog imageJörgen och Ingrid Malmqvist
Blog imageBo Mattsson, Bernt och Catharina Gustafsson
Blog imageIngrid Wetterberg
Blog imageBengt Thorsson, Barbro Borgstrand och Kerstin Thorsson
Blog image
Anne Sofie Roald presenterade Vad ska folk säga?


Filmen fick det bästa betyget hittills i vår speciella burkbarometer.
I burken med 5 stjärnor: 116 bönor
4 stjärnor: 35 bönor
3 stjärnor: 3 bönor
2 stjärnor: 1 böna
0 stjärnor: 0 bönor


Blog imageLätträknat resultat. 116 bönor i burken med fem stjärnor, 35 i den fyrstjärniga och få i de andra

Dubbel insats måndag 25 februariFilmvisningar

Posted by Näsets Filmstudio 2019-02-17 18:55:52

Blog imageVårens första gäst Anne Sofie Roald är beredd på att göra fyra introduktioner. Men hon har mycket att berätta när det gäller Vad ska folk säga?
Hon är professor i religionshistoria vid Malmö universitet och speciellt inriktad på islam. En period upplevde hon den religionen inifrån, som konverterad norska. Sedan dess har hon skrivit en rad böcker och artiklar om muslimer i Norden och kulturkrockar.
Anne Sofie Roald bodde dessutom i det som kallas ”lille Pakistan” på Grönland i Oslo under sin studietid. Hon jobbade extra på Oslo Sporvägar och körde ”trikken” istället för att studielån. Det var 70-tal och halva styrkan där var pakistanier.
Det gav, som hon själv uttrycker det, "en del kunskap" om den gruppens förhållanden.
Vad ska folk säga? handlar alltså om en pakistansk familj i Oslo som tvingar iväg sin tonårsdotter till släktingar i det gamla hemlandet när det avslöjas att hon har en norsk pojkvän. Regissören själv, Iram Haq, har själv upplevt detta som ung.
Anledningen till att Anne Sofie Roald ska ge fyra introduktioner på våra två visningar är att Biohuset börjat bygga om den stora salongen. Vi måste använda även den lilla för att få plats. Filmen körs i båda samtidigt.
Det kan bli lite extra rörigt med tanke på att vi också ska dela ut medlemskort. Hämta gärna i förväg ni som har möjligheter.
Vi finns på följande platser och tider:
Höllvikens bibliotek torsdag 21 februari kl 11-14
Skanörs bibliotek fredag 22 februari kl 11-13
Skanörs bibliotek lördag 23 februari kl 12-14
Biohusets foajé söndag 24 februari kl 16-17

Vi är den här gången i nämnd ordning: Svante Ors, Karin Nitzsche, Marita Erwall-Szepanski och undertecknad Britt-Marie Bergström.
Välkomna!