Filmbloggen

Filmbloggen

Om bloggen

Här informerar vi om allt som händer hos Näsets Filmstudio, pratar film och diskuterar våra filmvisningar. Alla är välkomna att delta i diskussionerna genom att kommentera inlägg. Är det något speciellt ni vill att vi tar upp maila filmklubb@nasetsfilmstudio.se

I flitens ljus

FilmvisningarPosted by Näsets Filmstudio 2018-12-06 23:41:15


Vinden dånar och kvällen är kolsvart när detta gäng samlas vid stearinljusen. Det är början på en kväll med livliga diskussioner och omröstningar. Vilka filmer ska vi välja till vårens program?
Alla har valt ut ett fåtal egna favoriter i Sveriges Förenade Filmstudios (SFF) stora utbud och granskat inmejlade förslag från medlemmar och från andra ledamöter i gruppen.
Men kvällen blir lång.
Filmer som gått på Biohuset eller med stor sannolikhet kommer upp på den vanliga repertoaren stryks tidigt från listan. Detta gäller till exempel Nothing lika a Dame, The Wife och Shoplifters som många önskat. Cold war faller för att den går för fulla hus i Malmö. En del filmer är så nya att vi inte hinner få dem till våren. Det finns ändå många tänkbara kvar.
Hur dystra vågar vi vara? Hur mycket våld? Bör vi inte varva med något gladare?
Gruppen är långt ifrån enig. Vi bestämmer att vi också kan visa en film vid årsmötet. På så sätt vår vi med fyra.
Efter att ha röstat på titel efter titel genom handuppräckning har vi till slut ett resultat.
Filmerna är beställda hos SFF och salongen är bokad för tre vanliga visningskvällar. Datum för årsmötet är inte bestämt. Ett program kommer när allt är klart.

Preliminärt ser det ut så här:

25 februari: Vad ska folk säga?
25 mars: Allt för min son
6 maj: C`est la Vie

Årsmöte: Lucky

Den första filmen handlar om en pakistansk familj i Norge och vad som händer när tonårsdottern möter en norsk pojkvän. Regissören har hämtat delar av storyn ur sitt eget liv och fått mycket beröm för sin film.
Vårens andra film är en hjärtskärande skildring av en vårdnadstvist i Frankrike, så skickligt och nära gjord att den är som en thriller.
Den tredje filmen är det lättsamma inslaget. Den handlar om en bröllopsfest där relationer och svagheter avslöjas med värme och humor.
Lucky, som vi vill visa vid årsmötet, kan vara en blivande klassiker. I huvudrollen finns en man på dryga 90 som närmar sig döden. Men det är inte så dystert som det låter. Filmen och dess skådespelare har blivit mycket hyllad.
Mer information om filmerna kommer på vår hemsida och på mejl när beställningen är bekräftad och programmet klart. Nu går det att läsa om filmerna på SFF:s filmlista eller på google.
Tack alla medlemmar som kommit med tips och önskemål!


Det är filmstudions styrelse och programråd som väljer filmer. Här ingår:

Eva Backlund, Britt-Marie Bergström, Gustaf Brattberg, Buster Klintman, Karin Nitzsche, Marianne och Svante Ors, Jerry Andersson, Eva Sandström, Marita Szepanski-Erwall, Annika Wessel och Margareta Åqvist. (Eva Sandström och Annika Wessel var inte närvarande på mötet)




  • Comments(0)//blog.nasetsfilmstudio.se/#post74

Tredje mordet

FilmvisningarPosted by Näsets Filmstudio 2018-11-19 23:41:32
Några satte en femma utan tvekan. Några sträckte på sig och sa:
-Somnade du också?
Guldpalm-belönade Kore-edas Tredje mordet blev ingen helgjuten succé. Men det blev ändå mest toppbetyg i bönburkarna.
Sydsvenskans filmredaktör Mattias Oscarsson inledde med att berätta om regissören, som han intervjuat med hjälp av tolk, och om annan japansk film. Han rekommenderade publiken att se Shoplifters som Hirokazu Kore-eda vann årets guldpalm med vid årets filmfestival i Cannes.
98 medlemmar var på plats vid första visningen. Något färre kom till den sena klockan 19.00.
Tredje mordet var årets sista film i filmstudion. Den 4 december träffas vi i styrelsen och programrådet för att välja film till nästa termin. Kom gärna med synpunkter, önskemål och konkreta förslag på mejl till filmklubb@nasetsfilmstudio.se.
Vårt utbud finns på Sveriges Förenade Filmstudios hemsida www.filmstudio.se. Klicka på Filmlistan där. Vi brukar hålla oss till filmer som är högst ett eller möjligen två år gamla.

Betyg i bönburkarna
5 stjärnor: 55
4 stjärnor: 43
3 stjärnor: 21
2 stjärnor: 17
1 sjtärna: 3


På väg in i salongen

Bitta Kruuse och Barbro Borgstrand
Carin Rönnerling och Gullbritt Kronhoff

Kerstin Bergstrand, Peter Lundius och Eva Thulin
Agneta och Anders Renström
Britta Balkfors. Marianne Denker och Bengt Balkfors
Ingalill Hansen, Kerstin Olsson och Maj Nord

Foto: Karin Nitzsche

  • Comments(0)//blog.nasetsfilmstudio.se/#post73

Lite mer om White Sun

FilmvisningarPosted by Näsets Filmstudio 2018-10-24 11:42:25

182 medlemmar såg White Sun i måndags. Britta och Bengt Balkfors, som syns på bild i inlägget nedanför, introducerade. Men tiden var knapp. Vår sekreterare Svante Ors har läst en intervju med regissören och vill gärna berätta mer om filmen och mödan bakom den.

Svante Ors:

Först och främst vill Näsets Filmstudio tacka Britta och Bengt Balkfors för deras intressanta och personliga introduktion till vår senaste film.


I Filmrutan, det senaste numret, finns en intervju med filmens regissör Deepak Rauiyar. Här följer en sammanfattning av intervjun.

Rauiyar bor numera delvis i New York, delvis i Kathmandu. Han var tonårig när kriget bröt ut – idag är han 40 år. Deepak Rauniyar var från början filmkritiker men var mycket negativ mot de eskapistiska filmer som producerades och valde att själv börja göra filmer som berättade om hur det verkligen är i Nepal. Med filmen White Sun vill han visa hur Nepals förflutna ligger som en tyngd över nuet. Regissören förklarar att filmens handling är en metafor för den politiska situationen i Nepal. Den döda kroppen symboliserar den gamla konstitutionen och kungens envälde som har förkastats efter tio år av inbördeskrig. Precis som Nepal kämpar för att etablera en ny regering och konstitution, kämpar rollfigurerna med att få ut kroppen ur huset.

Ett centralt tema i filmen är kvinnors och flickors situation i Nepal. Agnis exfru kämpar för att hennes dotter, som saknar far, ska få medborgarskap och kunna studera vidare. Men för att det ska hända måste en man, vilken som helst, erkänna faderskapet. Ruaiyar menar att kriget har skapat en medvetenhet kring klass- och könsfrågor.

Inspelningen av White Sun var en verklig utmaning. Kraftiga jordbävningar totalförstörde den by man valt som inspelningsplats och den nya by man senare fann låg så oländigt till att man fick anlita tio personer att bära elgeneratorn, en nödvändighet när man filmar i Nepal där elnätet fungerar dåligt. En indisk gränsblockad ströp tillgången på gasol och diesel. De var tvungna att laga mat över öppen eld, köpa livsmedel på svarta marknaden som de smugglade till inspelningsplatsen. Vissa av de äldre skådespelarna kunde inte gå utan fick bäras över bergen.

Filmen White Sun, som fått namnet efter den vita sol som finns på Nepals flagga, har visats på ett 70-tal filmfestivaler. Den har fått flera priser, bl a i Venedig, och var Nepals Oscars-bidrag 2017.



  • Comments(0)//blog.nasetsfilmstudio.se/#post72

White Sun-premiär

FilmvisningarPosted by Näsets Filmstudio 2018-10-23 01:30:47
Bengt och Britta Balkfors gav en inblick i Nepal före gårdagens visningar av White Sun.
De har bott och arbetat i landet under några år och kunde berätta om hur hårt livet kan vara för befolkningen, inte minst kvinnor och barn.
Bengt, som är ortoped, har aldrig opererat så många barn med brutna armar under sina 35 år i Sverige som under några år i landet där barnens uppgift är att klättra i träd och hämta bränsle. Britta, som är sjukgymnast och arbetade med barn mötte en 12-årig nybliven mamma.
Britta och Bengt Balkfors tyckte mycket om filmen. 27 personer gav den toppbetyg, dubbelt så många la en böna för fyra i vårt speciella bön- och burksystem. Men det blev också en del tvåor och ettor. Exakta siffror finns under bilderna.

Ulla Andersson och Eva Sandström på väg in i salongen



Eva Wallin, Catharina Nyberg och Inger Björkqvist


Mona Melin och Vanja Wahlberg


Christer och Anna Ljungsten


Kerstin Bergstrand och Catharina Gustafsson


Betyg på White Sun

5 stjärnor: 27 röster (bönor)
4 stjärnor: 62 röster
3 stjärnor: 38 röster
2 stjärnor: 21 röster
1 stjärna: 7 röster




  • Comments(0)//blog.nasetsfilmstudio.se/#post71

Varda spred glädje

FilmvisningarPosted by Näsets Filmstudio 2018-09-18 00:52:15

Ove Jonsson såg Faces, places med extra skarp blick. Han är fotograf med många år av resor och ansikten bakom sig.
- Tänk att de var vid Henri Cartier Bressons grav, sa Ove och berättade att Bresson alltid varit en förebild både för honom och hans kolleger.
Henri Cartier- Bresson nämns ofta som fotojournalistikens fader. Han är känd för sin speciella teknik och för att ha bidragit till utvecklingen av fotokonsten.
Det var mycket i filmen som gjorde Ove förtjust och hans fru Helen Skottner Jonsson fyllde på med lovord.
- En film man blir glad av, sa några andra på väg ut ur salongen, imponerade av den pigga Agnés Varda och samarbetet mellan henne och den 33-årige fotografen JR.
Svante Ors berättade före visningarna att JR är en mystisk man som alltid går med solglasögon och inte avslöjar så mycket om sig själv. Han började med grafitti, kom in på foto av en tillfällighet och är nu känd över världen.
Faces,places var en speciell film och ett stycke filmhistoria. Den fick bra betyg av filmstudions medlemmar. 38 personer tyckte att den var värd en femma.
Så här fördelade sig rösterna i övrigt.
4 stjärnor: 62
3 stjärnor: 29
2 stjärnor: 12
1 stjärna: 4

85 medlemmar kom till första visningen, 100 till den andra. Här är några av dem

Carin och Janne Rönnerling
Eva Rode


Kerstin Olsson
Gustaf Brattberg som hämtade medlemskort hos Svante Ors

Annika och Leif Wessel som fick sina medlemskort av Eva Backlund

John Kronhoff

Jerry Andersson som skötte insläppet vid Eva Backlunds kortbord. Båda är aktiva i filmstudions programråd och styrelse

Det blev kö till salongen som vanligt, men utdelningen av medlemskort gick smidigt eftersom många hämtat i förväg





  • Comments(0)//blog.nasetsfilmstudio.se/#post70

Höstens filmer

FilmvisningarPosted by Näsets Filmstudio 2018-06-12 12:57:44
Höstens filmer är klara.
Det blir en resa till Nepal, fortsättning till Japan och en glad avslutning runt Frankrike.
Mer information om filmerna kommer så småningom.
Så här är planen dagen efter filmväljarmötet med Näsets Filmstudios styrelse och programråd:

17 september:
White Sun - ett psykologiskt drama med fantastiskt vackert foto från Nepal

22 oktober: Faces, places - Agnes Vardas film om två syskonsjälar som reser runt i Frankrike och fotograferar byar och platser. Komedi med fantasi och värme.

19 november: Tredje mordet -ett japanskt rättegångsdrama skapat av Hirokazu Kore-Eda som vann guldpalmen i Cannes med sin senaste film.

Allt under förutsättning att vi får filmerna som planerat från Sveriges Förenade Filmstudios (SFF). Det har hittills inte varit några problem.

Här är några tips för dem som vill veta mer.


https://www.imdb.com/title/tt3638644/videoplayer/vi479049241?ref_=tt_ov_vi

https://www.youtube.com/watch?v=dmHG5HXYc9w

https://www.svt.se/kultur/film/filmrecension-tredje-mordet

  • Comments(0)//blog.nasetsfilmstudio.se/#post69

Maudie i topp

FilmvisningarPosted by Näsets Filmstudio 2018-04-17 01:00:16
På väg till visningen av Maudie:

Maria de la Chapelle, Catharina Nyberg och Eva Wallin
Tomas och Birgitta Sveger

Pia Swartz Amblé och Marianne Eriksson
Margareta Månsson och Inge Dahl

Maudie fick tidernas toppbetyg när Näsets Filmstudios medlemmar satte betyg med bönor igår.
114 personer valde burken med fem stjärnor. Det är mest i vår betygsättar-historia. Närmast efter kommer den italienska filmen om det mobilande middagssällskapet Vad döljer du för mig?, som fick 52 bönor i burken med det högsta betyget.
Men alla var inte lika nöjda, visar resultatet här nedanför.
Filmstudions styrelseledamot Eva Backlund, som stod för kvällens introduktion, hade mycket att berätta om konstnären Maud Lewis, vars liv inspirerat till filmen. I verkligheten var det nog ännu hårdare, trodde Eva. Men det var tillräckligt sorgligt på film för att framkalla tårar och snyftningar i den i övrigt knäpp tysta salongen.
171 medlemmar var på plats. En har löst medlemskort efter vårens andra visning, av Kaurismäkis Ljus i natten i mars. Det innebär att vi nu är 228 medlemmar.
Nästa måndag har vi årsmöte och avslutning med Ingmar Bergmans Sommarnattens
leende.
Bergman skulle ha fyllt hundra. Näsets Filmstudio fyller fem.

Så här fördelades betygsbönorna:
Burken med fem stjärnor: 114
Burken med fyra stjärnor: 35
Burken med tre stjärnor: 4
Burken med två stjärnor: 0
Burken med 1 stjärna: 5


Det blev som vanligt kö till insläppet och det är inte helt populärt. Men vad kan vi göra? De flesta vill komma snabbt för att få bästa platsen. Ett tips till er som inte vill köa: Man ser bra i hela salongen. Också på första raden går det att fälla stolen och ligga som framför tv:n hemma i soffan.

Många tar köandet med gott mod och glada miner

  • Comments(0)//blog.nasetsfilmstudio.se/#post66

Nästa Maudie

FilmvisningarPosted by Näsets Filmstudio 2018-04-03 19:12:12
Sally Hawkins

The Shape of water vann årets Oscar som bästa film. Det var snudd på att också Sally Hawkins tog priset för sin insats i filmen. Den 16 april får vi se henne i rollen som konstnären Maud Lewis i Maudie.


Maud Lewis

Maud Lewis levde i Kanada mellan 1903 och 1970 och fick kämpa hårt. Vår styrelseledamot och klippa i föreningen, Eva Backlund, kommer att berätta mer om detta före filmen. Eva är lärare med stort intresse för film och annan kultur. I filmstudion ser vi henne ofta med karameller, medlemskort och betygsburkar.
Eva Backlund
Sally Hawkins var alltså nominerad till en Oscar som bästa kvinnliga huvudroll, men det blev Frances Mc Dormand som vann med sin roll i Three billboards outside Ebbing, Missouri (en film som måste ses och fortfarande visas då och då på Biohuset).
Sally Hawkins har hyllats för sina insatser i en rad andra filmer och bland annat vunnit en Golden Globe som Poppy i Happy go lucky.
Inför tredje visningen har vi blivit 227 medlemmar. Den 16 april ses vi igen.
B-M



  • Comments(0)//blog.nasetsfilmstudio.se/#post64
Next »